Strefa członka SWTP

W czerwcu 2024 r. Zarząd Główny SWTP rozpoczął działania mające na celu uzyskanie statusu Organizacji Pożytku Publicznego. Decyzja umotywowana była silnym zaangażowaniem w promocję wiedzy oraz jej popularyzacji w dobie wszechobecnego szumu informacyjnego.

Stowarzyszenie Wspierania Techniki Polskiej od wielu lat angażuje się w podnoszenie znaczenia edukacji technicznej oraz motywowanie społeczeństwa do samodoskonalenia. Chcemy przeciwdziałać trendom obniżającego się zaangażowania społecznego. W związku z tym, Zarząd Główny podjął decyzję o skompletowaniu dokumentacji i złożeniu wniosku do sądu w celu uzyskania statusu organizacji pożytku publicznego (OPP). Rozumiemy, że status OPP to przede wszystkim znak wiarygodności i zaufania. Posiadanie takiego statusu podkreśla istotny wkład Stowarzyszenia w kształtowanie społeczności.

We wrześniu 2024 r. uchwaliliśmy projekt nowelizacji Statutu SWTP, co jest niezbędne, aby rozpocząć finalny etap procesu ubiegania się o status OPP. Walne Zgromadzenie Delegatów SWTP, które odbyło się online 9 października 2024 r., jednogłośnie zatwierdziło proponowane zmiany w Statucie oraz kierunek dalszych działań. Zarząd został zobowiązany do kontynuowania starań o uzyskanie statusu OPP dla naszego Stowarzyszenia.


Zapraszamy do rejestracji i uczestnictwa online w Bootcampie w ramach projektu DIGIFABS

INFORMACJA
12.05.2025
SWTP zaprasza do rejestracji i uczestnictwa online w Bootcampie w ramach projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+). Bootcamp DIGIFABS zgromadzi w jednej przestrzeni wirtualnej nauczycieli, MŚP i profesjonalistów, aby pokazać, w jaki sposób narzędzia cyfrowe, zrównoważony rozwój i innowacje mogą stworzyć bardziej odporny, gotowy na przyszłość sektor żywności i napojów (F&B). Bootcamp to czterotygodniowy program z trzema sesjami tygodniowo. Tydzień 0 wprowadza do branży F&B, a kolejne tygodnie poświęcone są pogłębianiu wiedzy odnośnie zielonych trendów, budowaniu odporności biznesu i zagadnieniom żywności w nowoczesnej gospodarce. Program prowadzony jest po angielsku i jest dostosowany do wymagań (czasowych i organizacyjnych) profesjonalnego odbiorcy.
CZYTAJ CAŁOŚĆ

Dojrzałość cyfrowa MSP w sektorze F&B - synteza raportu

INFORMACJA
25.04.2025
SWTP jest współtwórcą raportu analizującego dojrzałość cyfrową MSP w sektorze F&B w Europie. W raporcie zawarta jest analiza cyfrowej dojrzałości, zidentyfikowane są najlepsze praktyki w Europie oraz określa potrzeby MŚP w zakresie agentów zmian cyfrowych. Raport został opracowany przez partnerów projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+).Główne tezy raportu odnoszą się do: niskiego poziomu dojrzałości cyfrowej MSP, potrzeby wsparcia w transformacji cyfrowej, roli agentów zmian cyfrowych oraz na konieczność koncentracji na obszarach o największym potencjale.
CZYTAJ CAŁOŚĆ

Transformacja cyfrowa w sektorze F&B - wyniki raportu dot. analizy programów szkoleniowych

INFORMACJA
08.04.2025
SWTP jest współtwórcą raportu zawierającego analizę programów szkoleniowych, w kontekście transformacji cyfrowej w sektorze żywności i napojów. Raport został przygotowany w ramach projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+). Główne obszary poruszone w raporcie to: przegląd inicjatyw digitalizacyjnych, kluczowych umiejętności i kompetencji, efektywnych metod nauczania oraz rekomendacji strategicznych.
CZYTAJ CAŁOŚĆ