Najważniejszą umiejętnością dla inżyniera, który chce tworzyć jest kreatywność i niespokojny umysł. Otwartość jest motorem napędowym do działania.
Tymi słowami Profesor Dariusz Łydżba, prorektor ds. współpracy Politechniki Wrocławskiej, powitał gości Forum Inżynierów Przyszłości - konferencji zorganizowanej 23-24 października przez Naczelną Organizację Techniczną we Wrocławiu.

Podczas 10 godzin wystąpień i paneli dyskusyjnych, eksperci z różnych dziedzin szukali odpowiedzi na pytania, dotyczące sytuacji młodych ludzi na rynku pracy. Poprzez wspólną rozmowę i wymianę doświadczeń próbowali określić jakie umiejętności i kompetencje będą niezbędne do osiągnięcia sukcesów zawodowych oraz jakich nowych branż i rozwiązań technologicznych możemy się spodziewać za 5, 10, 15 lat.
Młody zespół redakcyjny Forum Inżynierów Przyszłości, składający się ze studentów wrocławskich uczelni, przygotował i publikował właśnie kluczowe wnioski z wystąpień prelegentów.
Gorąco zachęcamy do zapoznania się z przesłaniem konferencji, która pomimo przeciwności losu, dzięki platformie Virtual Meeting System (VMS) wdrożonej przez Spółkę NOT Informatyka,  mogła odbyć się w formie zdalnej i była transmitowana uczestnikom z wrocławskiego Domu Technika NOT.

Link do dokumentu:
https://issuu.com/navi_pwr/docs/wnioski_z_forum_inzynierow_przyszlosci_2020?fbclid=IwAR03slGzjnkETX5kVJRfjGAWEA6Mj57DYfu_TT7bsrutGd_RHjKlZbtG94s

Plik PDF:
https://fip.not.pl/wp-content/uploads/2021/01/Wnioski_z_Forum_Inzynierow_Przyszlosci_2020.pdf

PRZESŁANIE FORUM INŻYNIERÓW PRZYSZŁOŚCI 2020

 

📖 Nauka i rozwój przez całe życie, zdobywanie doświadczenia oraz otwartość na zmiany to konieczność dla wszystkich którzy chcą osiągać zamierzone cele. Stojąc w miejscu cofamy się, trzeba więc być proaktywnym, choćby poprzez udział w szkoleniach i konferencjach.

 

🦾 🕹 Opłaca się zdobywać praktyczne doświadczenie już w trakcie studiów, poprzez działalność w kołach naukowych, organizacjach lub samorządach studenckich. Kluczowe w kształtowaniu nowego pokolenia inżynierów przyszłości, rozwijających się i rozpoczynających karierę zawodową w dobie IV rewolucji przemysłowej są praktyki i staże, a także umiejętności miękkie, które przy kompetentnej i ugruntowanej wiedzy technicznej mogą pomóc wybić się na rynku pracy i osiągać sukcesy.

 

🎞 Warto również korzystać z dostępnych platform z wiedzą, np. z nagrywanych wystąpień lub szkoleń. Mając dostęp do tak dużych zasobów informacji warto znaleźć czas, aby w pełni je wykorzystać.

 

📲 Pandemia przyspieszyła wykorzystywanie technologii cyfrowych do komunikacji i pracy. Nieuniknione więc będą zmiany w systemach pracy i edukacji, a także wytrwałość, odporność psychiczna i umiejętność szybkiej adaptacji. Zdalna nauka, praca, spotkania i konferencje objęły zasięgiem wiele osób, które do tej pory unikały takich rozwiązań. Część tych zmian na pewno z nami zostanie, ponieważ, jak zauważył WOJCIECH WODO (360 Degrees Ltd.), okazały się wygodne i poszerzające możliwości.

#inzynierprzyszlosci #fip2020
#inżynierprzyszłości #rozwój #inżynier #przedsiębiorczość #rozwój


Zapraszamy do rejestracji i uczestnictwa online w Bootcampie w ramach projektu DIGIFABS

INFORMACJA
12.05.2025
SWTP zaprasza do rejestracji i uczestnictwa online w Bootcampie w ramach projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+). Bootcamp DIGIFABS zgromadzi w jednej przestrzeni wirtualnej nauczycieli, MŚP i profesjonalistów, aby pokazać, w jaki sposób narzędzia cyfrowe, zrównoważony rozwój i innowacje mogą stworzyć bardziej odporny, gotowy na przyszłość sektor żywności i napojów (F&B). Bootcamp to czterotygodniowy program z trzema sesjami tygodniowo. Tydzień 0 wprowadza do branży F&B, a kolejne tygodnie poświęcone są pogłębianiu wiedzy odnośnie zielonych trendów, budowaniu odporności biznesu i zagadnieniom żywności w nowoczesnej gospodarce. Program prowadzony jest po angielsku i jest dostosowany do wymagań (czasowych i organizacyjnych) profesjonalnego odbiorcy.
CZYTAJ CAŁOŚĆ

Dojrzałość cyfrowa MSP w sektorze F&B - synteza raportu

INFORMACJA
25.04.2025
SWTP jest współtwórcą raportu analizującego dojrzałość cyfrową MSP w sektorze F&B w Europie. W raporcie zawarta jest analiza cyfrowej dojrzałości, zidentyfikowane są najlepsze praktyki w Europie oraz określa potrzeby MŚP w zakresie agentów zmian cyfrowych. Raport został opracowany przez partnerów projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+).Główne tezy raportu odnoszą się do: niskiego poziomu dojrzałości cyfrowej MSP, potrzeby wsparcia w transformacji cyfrowej, roli agentów zmian cyfrowych oraz na konieczność koncentracji na obszarach o największym potencjale.
CZYTAJ CAŁOŚĆ

Transformacja cyfrowa w sektorze F&B - wyniki raportu dot. analizy programów szkoleniowych

INFORMACJA
08.04.2025
SWTP jest współtwórcą raportu zawierającego analizę programów szkoleniowych, w kontekście transformacji cyfrowej w sektorze żywności i napojów. Raport został przygotowany w ramach projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+). Główne obszary poruszone w raporcie to: przegląd inicjatyw digitalizacyjnych, kluczowych umiejętności i kompetencji, efektywnych metod nauczania oraz rekomendacji strategicznych.
CZYTAJ CAŁOŚĆ