Strefa członka SWTP

24 stycznia w Brukseli odbyło się spotkanie robocze przedstawicieli FEANI oraz podmiotów wchodzących w skład konsorcjum projektu "Engineers 4 Europę".

Polska reprezentowana przez FSNT-NOT dołączyła do zespołu pod koniec 2019 r., zastępując Szwecję. Delegatem został Kamil Wójcik Prezes SWTP i wiceprezes FSNT-NOT. Celem projektowanego przedsięwzięcia jest stworzenie centralnej platformy przeznaczonej dla inżynierów i techników na terenie Unii Europejskiej. Będzie ona stanowiła zarówno rejestr zawierający szczegółowe dane na temat kompetencji jak i bardzo zaawansowane narzędzie wymiany informacji i pracy zespołowej. Czas trwania wdrożenia pilotażowego wynosi 3 lata od daty przyjęcia projektu do realizacji z programu ERASMUS+.

Na spotkaniu został podjęty w pierwszej kolejności temat ryzyka związanego z realizacją zadań projektowych, w tym w szczególności potencjalnych przeszkód w zebraniu informacji w 6 pilotażowych państwach, m.in. w Polsce. Następnie został omówiony podział zadań i odpowiedzialności na poszczególnych partnerów oraz budżet. Do 14 lutego 2020 r. zostaną zakończone prace nad podziałem zadań i ich prezentacji. Rozstrzygnięcie konkursu nastąpi w drugim kwartale b.r.


Zapraszamy do rejestracji i uczestnictwa online w Bootcampie w ramach projektu DIGIFABS

INFORMACJA
12.05.2025
SWTP zaprasza do rejestracji i uczestnictwa online w Bootcampie w ramach projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+). Bootcamp DIGIFABS zgromadzi w jednej przestrzeni wirtualnej nauczycieli, MŚP i profesjonalistów, aby pokazać, w jaki sposób narzędzia cyfrowe, zrównoważony rozwój i innowacje mogą stworzyć bardziej odporny, gotowy na przyszłość sektor żywności i napojów (F&B). Bootcamp to czterotygodniowy program z trzema sesjami tygodniowo. Tydzień 0 wprowadza do branży F&B, a kolejne tygodnie poświęcone są pogłębianiu wiedzy odnośnie zielonych trendów, budowaniu odporności biznesu i zagadnieniom żywności w nowoczesnej gospodarce. Program prowadzony jest po angielsku i jest dostosowany do wymagań (czasowych i organizacyjnych) profesjonalnego odbiorcy.
CZYTAJ CAŁOŚĆ

Dojrzałość cyfrowa MSP w sektorze F&B - synteza raportu

INFORMACJA
25.04.2025
SWTP jest współtwórcą raportu analizującego dojrzałość cyfrową MSP w sektorze F&B w Europie. W raporcie zawarta jest analiza cyfrowej dojrzałości, zidentyfikowane są najlepsze praktyki w Europie oraz określa potrzeby MŚP w zakresie agentów zmian cyfrowych. Raport został opracowany przez partnerów projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+).Główne tezy raportu odnoszą się do: niskiego poziomu dojrzałości cyfrowej MSP, potrzeby wsparcia w transformacji cyfrowej, roli agentów zmian cyfrowych oraz na konieczność koncentracji na obszarach o największym potencjale.
CZYTAJ CAŁOŚĆ

Transformacja cyfrowa w sektorze F&B - wyniki raportu dot. analizy programów szkoleniowych

INFORMACJA
08.04.2025
SWTP jest współtwórcą raportu zawierającego analizę programów szkoleniowych, w kontekście transformacji cyfrowej w sektorze żywności i napojów. Raport został przygotowany w ramach projektu DIGIFABS, współfinansowanego przez Komisję Europejską (ERASMUS+). Główne obszary poruszone w raporcie to: przegląd inicjatyw digitalizacyjnych, kluczowych umiejętności i kompetencji, efektywnych metod nauczania oraz rekomendacji strategicznych.
CZYTAJ CAŁOŚĆ